Dominik Kočevar in Rok Besal prejela županjino priznanje

Objavljeno: 03.01.2019

V predprazničnem času, dne 24.12.2018 je županja Občine Šmarješke Toplice, mag. Bernardka Krnc z velikim ponosom podelila dve županjini priznanji. Študenta Dominiki Kočevar in Rok Besal sta namreč prejela Prešernovi nagradi za posebne dosežke pri študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Dominiki Kočevar je prejel Prešernovo nagrado za raziskovalno nalogo z naslovom ˝Značilnosti obraza starostnikov˝. Naloga je bila ustvarjena na katedri za maksilofacialno in oralno kirurgijo Medicinske fakultete v Ljubljani, pod mentorstvom prof.dr. Nataše Ihan Hren dr.med., dr.dent.med. Namen raziskave je bil s pomočjo sodobne 3D-metode objektivno ovrednotiti značilnosti obraza pri starostnikih v korelaciji s stanjem ozobljenosti in jih primerjati z značilnostmi obraza mladih odraslih.

Rok Besal je prejel Prešernovo nagrado za raziskovalno nalogo z naslovom "Antibiotično zdravljenje kroničnega posttravmatskega osteitisa". Kronični posttravmatski osteitis (izraz osteitis pomeni okužbo kosti z mikroorganizmi) je resen zaplet po zdravljenju zlomov, ki močno vpliva na kvaliteto življenja bolnikov. Diagnoza posttravmatskega osteitisa je lahko težavna, saj je klinična slika pogosto nejasna, tudi samo zdravljenje je dolgotrajno. Raziskava obsega pregled trenutnega stanja diagnostike in antibiotičnega zdravljenja v Ljubljani in analizo različnih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na klinični izid, da bi izboljšali poznavanje popoškodbenega osteitisa. Nalogo je pripravil skupaj s kolegom Petrom Adamičem, prav tako študentom medicine 5. letnika, pod mentorstvom prof. dr. Bojane Beovič, dr.med.

Županja je za dosežen uspeh obema iskreno čestitala in jima zaželela uspešno življenjsko pot še naprej. Tako Dominik kot Rok sta bila ob prejemu županjinega priznanja izredno vesela in počaščena, kar jima bo zagotovo prineslo dodatne pozitivne energije in delovnega elana v prihodnje.

 

Pojdi nazaj