Občina Šmarješke Toplice gostila ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec in državnega sekretarja Jožeta Podgorška

Objavljeno: 02.06.2020

V ponedeljek, 1. junija, je  Občina Šmarješke Toplice z županom Marjanom Hribarjem na čelu gostila ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandro Pivec in državnega sekretarja Jožeta Podgorška. Teme delovnega srečanja so bile predstavitev razvojnih načrtov Občine Šmarješke Toplice na širšem območju Klevevža, predstavitev idejne zasnove ureditve središča Šmarjete z Izvirom cvička in predstavitev Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8195_sprejem.JPG

Ministrico in državnega sekretarja je na Občini Šmarješke Toplice sprejel župan Marjan Hribar s podžupanom Francem Anderličem in s sodelavci občinske uprave. Ob prihodu je gostoma najprej predstavil razstavo idejne zasnove ureditve središča Šmarjete v Kulturni dvorani v Šmarjeti.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8202_ razstava.JPG

Nato je sledila predstavitev načrtov ureditev v Klevevžu, pri predstavitvi razvojnih načrtov na območju Klevevža in projekta Klevevška Toplica – Biser narave pa sta v sejni sobi Občine Šmarješke Toplice sodelovala tudi lastnik posestva Klevevž Andraž Rumpret in direktor zavoda Historium Simon Udvanc.Ministrica in državni sekretar sta z zanimanjem prisluhnila razvojnim načrtom občine in pohvalila razvojne usmeritve na področju turizma v tesni povezavi z izobraževalnimi in kmetijskimi vsebinami.

 

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/v sejni sobi.JPG

Delovno srečanje se je nadaljevalo s predstavitvami na terenu. Gosta sta se v Klevevžu srečala z domačinko Jasno Dokl Osolnik, ki je na kratko predstavila težave neurejenega dostopanja do izvira, nato pa se je delegacija sprehodila do termalnega izvira z bazenčkom v Klevevžu in brzic reke Radulje, kjer jima je župan predstavil naravne danosti območja in načrtovane sonaravne ureditve območja v okviru projekta Klevevška Toplica – Biser narave.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8240_Klevevz 1.JPG

 

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8267_Klevevz 2.JPG

Po ogledu se je delegacija odpeljala še do posestva kmetije Karlovček, kjer sta ji je lastnik Andraž Rumpret in Simon Udvanc predstavila načrtovane ureditve na posestvu in muzej na prostem. Ministrica je bila nad lepoto Klevevža navdušena, zato ne preseneča, da je izrazila podporo načrtom občine in pomoč pri prenosu državnega lastništva določenih zemljišč na območju Klevevža na občino.

Predstavitev se je nadaljevala v središču Šmarjete, kjer sta si gosta ogledala lokacijo predvideno za urejanje v okviru idejne zasnove ureditve središča Šmarjete in lokacijo, kjer bo lociran Izvir cvička. 

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8327_Smarjeta.JPG

S projektom Izvir cvička sta se predhodno že spoznala v sejni sobi Občine Šmarješke Toplice, na terenu so jima bili predstavljeni še ostali turistični potenciali središča Šmarjete: razgledni zvonik cerkve sv. Marjete, Karlovškova hiša in načrtovane ureditve v okviru večgeneracijskega centra v nekdanji Moletovi štali.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8344_Smarjeta 2.JPG

Ministrico in državnega sekretarja je pozdravila tudi predsednica društva Podeželskih žensk Šmarjeta Alenka Avsec in jima predstavila aktivnosti s katerimi se ukvarjajo člani in članice njihovega društva. Ministrica je z zanimanjem prisluhnila njeni predstavitvi in prosila, da jo obvestijo o naslednji večji prireditvi, ki se je bo če ji bodo obveznosti dopuščale, z veseljem udeležila.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8353_Bela Cerkev.JPG

Delovni obisk se je nadaljeval na trgu pred Hišo žive dediščine, kjer sta se ministrica in državni sekretar srečala s prisotnimi občinskimi svetniki in predstavniki medijev. Ministrica je strnila vtise z vseh predstavitev, ponovno pohvalila razvojne načrte občine in povezanost ter gostoljubnost domačinov in napovedala novo finančno perspektivo, v kateri bodo sredstva namenjena tudi prenovi vaških središč.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8402_HZD.JPG

Nato si je skupaj z ostalimi gosti ogledala kuhinjo v Hiši žive dediščine in se srečala s članicami in članom Društva podeželskih žensk in deklet Bela Cerkev in z navdušenjem prisluhnila predstavitvi predsednice društva Elizabete Verščaj, še posebej zgodbi o kruhu. Delovno srečanje se je zaključilo v Zwitrovi dvorani Hiše žive dediščine, kjer sta ministrica dr. Aleksandra Pivec in državni sekretar Jože Podgoršek v družbi župana, občinskih svetnikov in ostalih gostov, poskusila dobrote, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žensk in deklet Bela Cerkev v spremljavi z odličnimi lokalnimi vini.

tl_files/2020/Obisk ministrice Aleksandre Pivec/IMG_8423_s svetniki.JPG

Pojdi nazaj