PEŠBUS 2018

Objavljeno: 04.09.2018

Povzetek pestrega dogajanja na zaključni prireditvi projekta in prometnem dnevu na OŠ Šmarjeta si lahko pogledate na tej povezavi.

 

 

Spoštovani,

vabimo vas na zaključno prireditev projekta Pešbus, ki bo v petek, 28. 9. 2018 ob 8. uri pred Osnovno šolo Šmarjeta.

V sodelovanju z Občino Šmarješke Toplice Osnovna šola Šmarjeta od 17. do vključno 28. septembra 2018 izvaja projekt Pešbus. Gre za projekt pri katerem se otroci po vnaprej začrtanih poteh v organiziranih skupinah pod vodstvom odraslih oseb peš odpravijo v šolo. Vsako delovno jutro v omenjenem obdobju se po 9 začrtanih poteh z 11 postaj v šolo peš odpravi 61 učencev, za njihovo varno pot v šolo pa skrbi 20 prostovoljcev spremljevalcev.

Izvedba Pešbusa je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe, program sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje RS v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP - Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo.

Projekt bomo zadnji dan izvedbe 28. 9. 2018 zaključili s podelitvijo priznanj, zahval in nagrad vsem udeležencem, učenci in spremljevalci pa bodo svoje spretnosti na področju varne vožnje in varne udeležbe v prometu lahko preizkusili na različnih simulatorjih Agencije za varnost v prometu.

»Vse obiskovalce dogodka obveščamo, da je dogodek javen, na katerem se bo slikalo, snemalo, uporabilo podatke za nadaljnjo obravnavo dogodka in izvedlo javno objavo.«

 

Znak Šolska pot

 

Ste opazili, da so pločniki v občini Šmarješke Toplice oživeli? Da se na njih vsako jutro razlegajo otroški glasovi in smeh? To so udeleženci projekta Pešbus, ki ga od 17. do 28. septembra v okviru Evropskega tedna mobilnosti v občini Šmarješke Toplice izvaja Osnovna šola Šmarjeta. Prednosti projekta je mnogo, med njimi tudi ta, da s premagovanjem krajših razdalj do šole otroci postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Jutranja gneča pred šolo je še vedno vsako jutra velika, le da se tokrat ne vijejo kolone pločevine, ampak zadovoljni in novih znanj željni otroci.

Veliko juter udobne čevlje nadane tudi županja Bernardka Krnc in se skupaj z otroci iz svoje vasi peš odpravi v šolo in nato v službo na Občino. Osnovnošolce, ki se v spremstvu v manjši skupini odpravijo v šolo, s svojim zgledom spodbuja k zdravemu načinu življenja, trajnostni mobilnosti, k medgeneracijskemu druženju in spoznavanju lastnega življenjskega okolja.

Navdušenje spremljevalcev in staršev je veliko, prav tako pa so z akcijo zadovoljni tudi otroci. Veseli jih, da se družijo med sabo že pred poukom, da se razgibajo in nadihajo svežega zraka, pri čemer jih ne ovirata slabo vreme in šolske torbe. Z vestnim zbiranjem žigov v vozovnico pa si bodo prislužili še lepe nagrade.

Ker vsi vemo, kjer je volja, tam je pot!

 

Foto: Arhiv Občine Šmarješke Toplice

 

 


Izvedba Pešbusa je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe, program sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje RS v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP - Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo.


Projekt bomo zadnji dan izvedbe zaključili s podelitvijo priznanj, zahval in nagrad vsem udeležencem, učenci in spremljevalci pa bodo svoje spretnosti na področju varne vožnje in varne udeležbe v prometu lahko preizkusili na različnih simulatorjih Agencije za varnost v prometu.

 

OBVESTILO PRED PRIČETKOM IZVEDBE PEŠBUSA

POSTAJE IN VOZNI RED

tl_files/2018/Pesbus/spodnji logotipi.jpg

Pojdi nazaj