Pobratenje z Občino Teplice nad Bečvou iz Češke Republike

Objavljeno: 16.09.2011

Občina Šmarješke Toplice bo 2. 10. 2011 podpisala Sporazum o pobratenju z občino Teplice nad Bečvou.

 

Občina Teplice nad Bečvou se nahaja v Srednje moravski regiji, v neposredni bližini mesta Hranice. Medtem ko terme ležijo na levi strani reke Bečva, se naselje z imenom Zbrašov nahaja na pobočju nad dolino reke Bečva.

 

Terme Lazne Teplice nad Bečvou so ene izmed najpomembnejših zdravilišč v Češki republiki. Specializirani so za rehabilitacijo srčnih bolezni, s poudarkom na preventivi in zdravljenju bolezni srca in ožilja za okrevanje koronarnih bolnikov, v zadnjem času pa tudi na preventivi pred boleznimi, ki jih povzroča stres.

 

Izvajajo tudi izobraževanja o dejavnikih tveganja ateroskleroze, kot so visok pritisk, povišan holesterol v krvi, sladkorna bolezen, debelost, kajenje in odpravljanje kostno-mišičnih obolenj.

 

Posebnost zdravilišča je Zbrašov jama, katere vhod se nahaja v srcu zdravilišča, na drugi strani reke Bečve pa se nahaja najglobje brezno v Češki republiki in okoli.

 

Občina šteje 300 prebivalcev, ki so zaposleni pretežno v zdravilišču ali v mestu Hranice. Občinski svet ima 7 članov, ki so bili izvoljeni v oktobru 2010.

 

Občini združujejo obojestranski interes po sodelovanju, skupni interesi in podobnosti med občinama, kar je pomemben element za vzpostavitev dolgotrajnega prijateljstva in sodelovanja med dvema občinama iz evropske skupnosti.

 

Osnovni namen pobratenja je vzpostaviti sodelovanje na več nivojih:

  • turističnem (izmenjava izkušenj med nosilci turizma v obeh občinah, s poudarkom na zdraviliškem turizmu),
  • tradiciji (spoznavanje kulturne in naravne dediščine občin),
  • kulinaričnem (spoznavanje običajev in kulinarike občin),
  • izmenjava izkušenj na strokovnem področju med društvi, lokalno oblastjo, športniki,
  • gospodarskem (izmenjava izkušenj pri delovanju občin).

Pojdi nazaj