Komedija: Trgovina s samomorilskimi pripomočki

01.02.2020

Vabljeni na ogled pelin KOMEDIJE Trgovina s samomorilskimi pripomočki, ki bo 1. 2. 2020 ob 19. uri v Kulturni dvorani v Šmarjeti.

Vstopnice so v predprodaji na voljo v Kulturni dvorani v Šmarjeti, Šmarjeta 66, od ponedeljka, 27. 1. 2020, do petka, 31. 1. 2020,  v naslednjih terminih: ponedeljek, torek in četrtek od 8:00 do 15:00, v sredo od 8:00 do 17:00 in v petek od 8:00 do 13:00 ter 1 uro pred predstavo pred Kulturno dvorano v Šmarjeti.

 

Možne so rezervacije na tel. št. 051 354 341 ali po elektronski pošti visit@smarjeske-toplice.si.

 

Dogodek v sodelovanju s KUD Vesel teater organizira Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice.

 

»TRGOVINA S SAMOMORILSKIMI PRIPOMOČKI«, tragikomična predstava ali pelin komedija, kot smo jo podnaslovili, je nedvomno posebna predstava, saj se loteva zelo pomembnega, resnega in dramatičnega vprašanja samomorilnosti, a na precej nenavaden način. Zato naj takoj na začetku odgovorim na vprašanje, ki si ga najbrž postavljate: »Kako se lahko iz tako resnih reči sploh da izluščiti komično noto, in ali se iz ljudi, ki so se odločili predčasno zapustiti naš svet, delamo norce?« Nikakor ne! Kajti še kako se zavedamo tragike, hude bolečine in stisk, brezupa teh ljudi! A hkrati tudi vemo, da vsaka dobra komedija korenini v resnih vsebinah. Pravzaprav so najboljše komedije tiste, ki najbolj pereče probleme posameznika ali družbe predstavijo tako, da sicer v prvem valu gledalca oplazijo s humorjem, četudi črnim in obešenjaškim, toda takoj za tem že sledi grenak priokus. Mi pa si seveda želimo, da bi grenkobo zamenjalo poglobljeno in angažirano izpraševanje vseh nas, naše družbe, kaj so tisti vzvodi, zaradi katerih se posameznik v našem svetu vedno težje znajde. Zato je pričujoča komedija, kljub navidezni 'žanrski lahkotnosti', družbeno angažirana predstava.


V stampedu podivjanega brezbrižnega kapitalizma, ki mu je sočutje španska vas, v svetu pohlepa in samozagledanosti, narcisizma in poploščenosti duha, ki se žal kaže tudi v vedno bolj zbanalizirani potrošniški 'umetniški' produkciji, se skorajda zdi, da nam okoliščine, v katerih živimo, na subtilen ali pa pogosto že kar brutalen način, narekujejo počasne samomore. Mnogi ljudje so na robu preživetja. In taktika ustvarjanja konflikta, ki se jo poslužujejo privilegiranci s koruptivno, klientelistično maniro in se mastno gostijo na plečih drugih, odvzema bivanju smisel in spodkopava najvišje človekove vrednote. Dehumanizacija, se zdi, postaja modus vivendi. Argument (kupne) moči pa ključ, ki odpira mnoga vrata. Naj ob tem ne pozabimo, da smo pogosto žrtve vedno slabše nadzorovane kakovosti hrane, zdravil, onesnaževanja okolja, ali se pač znajdemo ujeti v primež vedno bolj zbirokratiziranega sistema, političnega sprenevedanja, ki povzroča vojne in posledično migrantsko krizo. Variacij na temo prisilnega zasužnjevanja ljudi je dandanes veliko. Sta človekova svoboda in dušni mir ogroženi? Kako torej v tem času in prostoru živeti, oziroma preživeti? Zdi se, da glavna junakinja, lastnica trgovine s samomorilskimi pripomočki, Hilda Novak, povzema najtemnejše in najbolj okrutne tone naše družbe. Njen pohlep ne pozna meja, etika je še zdaleč ni oplazila. Toda ali res? Kaj pa, če je le igra, skozi katero poskuša na svojstven način odvrniti razočarance od samomora? In kaj se zgodi, če država, organi pregona tovrstnih zlorab in pogoltnosti ne zajezijo, korektno kaznujejo, temveč metode celo povzemajo in se po njih zgledujejo? To so vprašanja, ki si jih postavljamo s pričujočo pelin komedijo. Seveda si ne domišljamo, da bomo nanje tudi dokončno odgovorili, a seme bomo, vsaj upamo, zasejali.


Toda naš najpomembnejši cilj ob vsem zapisanem je, da se s to gledališko predstavo vsem tistim, ki niso zmogli, oziroma, ki so zmogli najti pogum in so nas predčasno zapustili, spoštljivo priklonimo. Sprejetje in razumevanje njihove hude stiske je nemara še največja učna ura za nas, ki smo jih preživeli. In hkrati izziv, da kljub vsemu vztrajamo v iskanju lepote, ljubezni in miru, sožitja, sočutja in ustvarjalnosti, seveda onkraj cenene in lakrimozne retorike. Kakorkoli obrnemo, pelin komedija »Trgovina s samomorilskimi pripomočki« nas v krhkosti tuzemskega bivanja še kako povezuje.


Maja Gal Štromar

Pojdi nazaj