Obnova vodnjaka v Gorenji vasi pri Šmarjeti

Objavljeno: 30.09.2011

V starih časih so ljudje dobivali vodo iz rek, jezer, potokov in studencev. Ker pa je bilo velikokrat težko zagotavljat pitno vodo celotnemu naselju ter da je bila voda vedno na dosegu rok, so vaščani ogradili vodne vire s kamnitimi vodnjaki, oziroma po domače »štirnami«. Tako je pred parimi desetletji skoraj vsaka vas imela svoje zbirališče vode, »štirno«, ki je omogočala življensko pomembno pitno vodo.

 

Poleg uporabne vrednosti so imeli vodnjaki pomembno vlogo tudi v družabnem življenju na vasi, saj se je ob vodnjaku zbiralo mlado in staro.

 

Vodnjak v GorenjI vasi pri Šmarjeti leži na nadmorski višini 197 m. Napaja se iz izvirnega zajetja okoli katerega je zgrajen kamniti obod vodnjaka.

 

Vodnjak spada med tako imenovan tip vodnjaka vage. Sestavlja ga sam vodnjak, leseno dvigalo-vaga, perišče in korito. Vodnjak je po pripovedovanju domačinov globok cca. 3 m in je kamnito zidan, zunanje ogrodje je osmerokotno in betonsko grajeno. Vodnjak pokriva dotrajan lesen pokrov. Zahodno od vodnjaka stoji lesena vaga z vedrom za dvig vode, vzhodno pa podolgovato betonsko korito. Ob potoku, ki teče v neposredni bližini je bilo v preteklosti tudi perišče za pranje perila. Zadnja obnova vodnjaka je bila v drugi polovici 20. stoletja, oziroma leta 1951.

 

Občina Šmarješke Toplice se je v sklopu projekta Oživljanje krajevnih vodnjakov v Sloveniji, ki ga vsako leto razpisuje Helios d.d. in MOP prijavila na JAVNI razpis, na katerem je pridobila 2.600 EUR nepovratnih sredstev za obnovo vodnjaka. Skupna vrednost obnovitvenih del znaša 8.400 EUR. Izvajalec obnovitvenih del je bil Marjan Novak s.p. iz Šmarjeških Toplic.

 

V sklopu obnove so se izvedla obnovitvena dela na notranjem in zunanjem delu vodnjaka, obnovilo se je korito in perišče, struga potoka, postavilo se je novo leseno dvigalo-vaga, parkirišče ter urbana oprema-informativna tabla, klopi, koši za smeti ter stojala za kolesa.

 

Obnovljen vodnjak bo prva urejena izletniška točka v sklopu projekta tematske poti »Vir življenjske energije«, ki sicer zajema več 20 točk po celotni občini.

 

tl_files/novice/Vodnjak.JPG

 

Pojdi nazaj