SODELOVANJE OBČINE ŠMARJEŠKE TOPLICE V MEDNARODNEM OCENJEVANJU UREJENOSTI EVROPSKIH KRAJEV IN MEST – ENTENTE FLORALE EUROPE

Objavljeno: 27.09.2016

V letošnjem letu številna domača društva obeležujejo pomembne obletnice, med drugim pa letos mineva 50 let obstoja Turističnega društva Šmarješke Toplice in 10 let delovanja samostojne Občine Šmarješke Toplice. Ker je naše društveno življenje na območju občine tako bogato in ker smo v 10 letih obstoja samostojne dokazali, da smo na poti samostojnosti zelo uspešni, smo se odločili, da se letos udeležimo tekmovanja v mednarodnem ocenjevanju urejenosti evropskih krajev in mest.

Šmarješke Toplice, kot turistični in zdraviliški kraj so primerljive z evropskimi kraji. Naš cilj je bil, da s sodelovanjem pri tem projektu razširimo prepoznavnost občine in širšega slovenskega prostora. Sodelovanje v tekmovanju je tudi  odlična priložnost za promocijo občine in hkrati referenca za nadaljnje aktivno vključevanje v projekte sofinancirane z evropskimi nepovratnimi sredstvi.

Aktivno smo k projektu pristopili v začetku letošnjega leta, saj je bilo potrebno izvesti ogromno priprav. Skladno za navodili ocenjevalne komisije smo pripravljali razno dokumentacijo, s ciljem, da v besedah in sliki čim bolj inovativno predstavimo Občino Šmarješke Toplice, z vsemi že realiziranimi projekti in tudi s cilji za prihodnost. Poudarek smo dali tudi na uspešno delovanje OŠ Šmarjeta, vrtca Sonček, tovarne Plastoform, Term Krka Šmarješke Toplice, mnogih domačih društev in dobro sodelovanje z lokalnim prebivalstvom.

Največ energije in dela pa je bilo vloženega na dan ocenjevanja, dne 30.6.2016. Predstavitveni ogled za ocenjevalno komisijo je potekal po vnaprej točno določenem scenariju in je trajal točno 3 ure in 59 minut. Na voljo smo namreč imeli le 4 ure za celotno predstavitev in opravilu smo jo zelo uspešno in v roku. V sklopu predstavitve je ocenjevalna komisija obiskala:

  1. OŠ Šmarjeta z vrtcem Sonček (uradni sprejem komisije, predstavitev Občine Šmarješke Toplice in OŠ Šmarjeta),
  2. Pokopališče ob cerkvi Karmelske Matere Božje v Slapih (predstavitev ene izmed točk na Tematski poti Vir življenjske energije in predstavitev projekta za vzpostavitev visokokakovostnega turizma v Klevevžu),
  3. Naravna znamenitost Klevevž (ogled naravne vrednote in predstavitev bogate zgodovinske in naravne kulturne dediščine),
  4. Vinji vrh in cerkev sv. Jožefa (predstavitev bogate zgodovine, arheološko pomembnega Vinjega vrha, razgledna točka),
  5. Bela Cerkev in Hiša žive dediščine (predstavitev dejavnosti v Hiši žive dediščine, društvenega utripa, sodelovanje z lokalnim prebivalstvom),
  6. Terme Šmarješke Toplice z zdraviliškim parkom (voden ogled kmečke tržnice, zdraviliškega parka in predstavitev dejavnosti Term Šmarješke Toplice).

Po zaključenem uradnem delu ocenjevanja smo vseh 9 članov komisije povabili še na pristno domačo večerjo v zidanico na Vinjem vrhu. Ob zvokih harmonike Jožeta Gotliba in ob izvrstni hrani, ki so jo pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, so člani komisije Šmarješke Toplice zapustili v odličnem vzdušju in z majhnim namigom, da smo se dobro izkazali. Vse do uradne podelitve priznanja namreč nismo dobili uradne informacije o rezultatu.

 

Uradna podelitev priznanja je potekala v petek, 23.9.2016, v Brnu na Češkem. V zahvalo za sodelovanje smo na podelitev povabili sodelujoče pri pripravah in izvedbi predstavitve. Dne 23.9.2016 smo se tako v prijetnem pričakovanju kar z avtobusom odpravili po priznanje. Na svečano prireditev smo prišli v dolenjskem slogu, ob zvokih harmonike. Zagotovo smo popestrili vzdušje na slovesnem večeru. In končno smo dočakali tudi podelitev. Prejeli smo srebrno priznanja, kar si štejemo v čast, saj smo bili edini slovenski predstavnik v tekmovanju, v konkurenci z 11 kraji iz držav Avstrije, Irske, Nizozemske, Madžarske, Nemčije, in Belgije. Veseli smo tudi, da je komisija prepoznala projekt Hiše žive dediščine kot zelo inovativen in prodoren, za kar smo prejeli posebno priznanje.

Dejstvo je, da so Šmarješke Toplice lep in umirjen turistični kraj, vendar še vedno nam manjka celostna ureditev kraja in splošna urejenost. Nimamo še ustrezno urejenih parkovnih površin, nimamo še urejenih vaških trgov. Pretežno iz teh razlogov nam je le malo točk zmanjkalo do prejema zlatega priznanja. Zato nas čaka še precej dela in naj bo to navdih za naše nadaljnjo delo in sporočilo da naj bo urejenost našega bivalnega okolja v naši zavesti in interesu vseh.

 

Naslednji dan, v soboto, 24.9.2016 smo sodelovali tudi na Evropski tržnici v Brnu, kjer smo se predstavljali vsi sodelujoči kraji. Naša stojnica je bila zelo bogato obložena z dobrotami izpod rok članic Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Vinjevrška pogača, kruh in potica so se odlično podali s Košakovim cvičkom. Navezali smo veliko stikov z ostalimi državami in si tako odprli poti za nadaljnje sodelovanje pri projektih za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev. Škrat Vini je pritegnil pozornost mnogih otrok, zvok Gotllibove harmonike pa je dodatno popestril vzdušje.

Po dobro opravljeni predstavitvi smo dan zaključili z vožnjo nazaj v Šmarješke Toplice. Za nami je še ena prijetna izkušnja, ob kateri smo se zavedali tega, da moramo ceniti svoj domači kraj. 

Ob tem se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli sodelovali in pripomogli k temu, da smo prejeli srebrno priznanje. 

Pojdi nazaj